Waar luiaards hangen tussen de cacaovruchten

Waar luiaards hangen tussen de cacaovruchten

Kan landbouw echt samengaan met de bescherming van wilde dieren? Jazeker. Neem eens een kijkje op de biologische en Rainforest Alliance gecertificeerde cacaoboerderij FINMAC in Costa Rica. Hier hangen in de cacaobomen niet alleen de vruchten maar ook talloze luiaards.

Een moeder luiaard met baby langs een van de kabels van de monorails op de FINMAC boerderij.

Een moeder luiaard met baby langs een van de kabels van de monorails op de FINMAC boerderij.

Een groene oase

FINMAC is opgezet door: Hugo Hermelink. Zijn boerderij vormt een groene oase in een regio, dat vooral bestaat uit landbouwgebied. Op de plantage staan 120.000 cacaobomen onder de schaduw van honderden grotere boomsoorten, zoals almendro, sota caballo, cristóbal en eucalyptus. Ook zijn er honderden bakbananenplanten en kokospalmen op het terrein te vinden. Dit agrobosbouwsysteem vormt een ideale habitat voor vogels, brulapen en ook dus de iconische luiaards, een van de symbolen van het groene Costa Rica.

three-toed-sloth

Gifvrij

“De luiaards doen het hier zo goed omdat ze genoeg voedsel kunnen vinden en goede bomen hebben waarin ze kunnen rusten en zich kunnen voortbewegen”, vertelt bioloog Geovanny Herrera, die onderzoek doet naar luiaards voor de Amerikaanse Universiteit van Wisconsin. “Omdat het een organische boerderij is vormt het een veilige, gifvrije habitat.” De afgelopen tien jaar bracht Herrera samen met zijn team veel tijd door op FINMAC om de verspreiding, migratie, genetische uitwisseling, en het verband tussen landbouw en een veilige luiaardhabitat beter te begrijpen

Omdat de cacaobomen vrij klein zijn op de plantage kunnen de wetenschappers makkelijk deze langzaam bewegende zoogdieren bestuderen in hun natuurlijke omgeving. Volgens Herrera zijn de dieren vooral erg dol op de bomen die hier werden geplant als deel van de Rainforest Alliance certificering. Naast luiaards doen overigens ook de brulapen het goed op de 244 hectare grote boerderij. Hun aantal groeide de afgelopen tien jaren uit van vijf tot veertig.

Agrobosbouw

Het agrobosbouwmodel is overigens niet alleen goed voor de dieren. Ook is het goed geweest voor de zaken. De bomen helpen voor een betere bodem, die weer op haar beurt zorgt voor betere kwaliteit cacaobonen, zo legt Jorge Guzmán, manager op de boerderij, uit. En omdat er alleen maar organische mest wordt gebruikt en de handgeplukte bonen op de boerderij zelf worden verwerkt, produceert FINMAC cacao van hoge kwaliteit: Trinitario. Dit is een van de beste cacaorassen die er zijn. Slechts 5 procent van alle cacao wereldwijd is daarvan afkomstig. Samen met de Criollo vormen ze de single malts van de chocola, de fine flavours. De cacao is dan ook erg gewild bij luxe chocolatiers.

Van Velze’s chocolade

Het grootste deel van de cacaobonen die FINMAC jaarlijks produceert wordt verkocht in Europa. De kwaliteit  van deze cacao wordt ook in ons land zeer gewaardeerd. Dit is ook het verhaal achter de chocolade van de prijswinnende chocolaterie Van Velze’s, een van de bedrijven aan de andere kant van de keten. De Amsterdamse chocolatier Robbert Van Velze maakt al zijn creaties met de Trinitario van FINMAC. Dankzij deze transparante en duurzame keten won Van Velze’s twee keer achter elkaar, in 2015 en 2016, het Gouden Paasei, de prijs voor eerlijkste paaschocolade van Nederland, uitgereikt door Stop The Traffik.

Cacaobomen hebben een klimaat nodig op een hoogte van minimaal 300 meter, en met meer dan 10 centimeter regenval per maand. Alleen in zo’n luchtvochtig en regenrijk klimaat doen ze het goed. Omdat ze het goed doen in de schaduw hoeft er voor de productie van cacao helemaal geen regenwoud te worden gekapt. Van oorsprong komt cacao uit de laaggelegen regenwouden van het Amazone-gebied. Nu is het overal op het continent te vinden tot aan het noorden van Mexico toe. Het eindproduct wat uiteindelijk van de cacaobonen wordt gemaakt vind je overal ter wereld: chocolade.

Lokale chocolatiers

Toch kunnen ook Costaricanen zelf genieten van de kwaliteitschocolade van FINMAC. Niet alle cacao gaat naar de andere kant van de oceaan. Een klein deel van de oogst wordt verkocht aan chocolatiers in het land zelf, zoals Sibú en Chocolates Amazilia. Dit laatste bedrijf wordt helemaal gerund door plattelandsvrouwen uit de regio. Hermelink hielp, samen met een paar van de biologen, een aantal vrouwen van medewerkers om een eigen zaak op te zetten. Omdat er in de regio zo weinig werk te vinden is. Een jaar later verkochten ze hun eigen biologische chocoladerepen. Vandaag de dag verkopen ze jaarlijks er ongeveer 20.000 van. Genoeg werk voor acht lokale vrouwen.

Kortom, de cacao van FINMAC is goed voor mens en natuur.

Geplaatst op The FrogBlog op: 23 augustus 2016, door RAINFOREST ALLIANCE


Geef je reactie!

Let op, je reactie moeten worden goedgekeurd voordat het wordt gepost.